Chancellor


KEBAWAH DULI YANG MAHA MULIA SULTAN PAHANG,
AL-SULTAN ABDULLAH RI'AYATUDDIN AL-MUSTAFA BILLAH SHAH
IBNI SULTAN HAJI AHMAD SHAH AL-MUSTAIN BILLAH
DK., SSAP., SIMP., DK (Terengganu)., DK (Johor)., SPMJ., PAT.

 


Tuanku Canselor Universiti Malaysia Pahang

 

Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Pahang, Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah Ibni Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta1N Billah DK., SSAP., SIMP., DK(Terengganu)., DK (Johor)., SPMJ. telah diputerakan pada 30 Julai 1959 di Istana Mangga Tunggal Bandar Diraja Pekan, Negeri Pahang Darul Makmur. Kebawah Duli Yang Teramat Mulia Tengku Mahkota Pahang adalah paduka anakanda kepada Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Pahang Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta'in Billah Ibni Al-Marhum Sultan Abu Bakar Ri'ayatuddin Al-Mu'adzam Shah dan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Al-Marhumah Tengku Ampuan Pahang Tengku Hajjah Afzan Rahimahallah binti Al-Marhum Tengku Panglima Perang Tengku Muhammad.

Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Pahang, Al-Sultan Abdullah mula mendapat pendidikan awal di Sekolah Rendah St. Thomas Kuantan (1970 - 1971), dan di Sekolah Menengah St. Thomas Kuantan (1972-1974). Setelah berusia 16 tahun dan selepas bergelar Kebawah Duli Yang Teramat Mulia Tengku Mahkota Pahang, baginda telah berangkat ke United Kingdom untuk melanjutkan pelajaran di Aldenham School, Hertsfordshire (1975 - 1978) dan kemudian di Devies' College, London (1978 - 1979).

Pada 1 Julai 1975, ketika baginda berusia 16 tahun, Kebawah Duli Yang Teramat Mulia Tengku Abdullah telah dilantik sebagai Kebawah Duli Yang Teramat Mulia Tengku Mahkota Pahang dan seterusnya dimasyhurkan pada 23 Oktober 1977 di Istana Abu Bakar Pekan, Negeri Pahang Darul Makmur. Sebagai pewaris takhta Kerajaan Negeri Pahang Darul Makmur, yang baru menjangkau usia 20 tahun, Kebawah Duli Yang Teramat Mulia Tengku Abdullah telah dilantik menjadi Pemangku Raja Pahang selama lima (5) tahun iaitu sejak Seri Paduka ayahanda baginda Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Pahang Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta'in Billah Ibni Al-Marhum Sultan Abu Bakar Ri'ayatuddin Al-Mu'adzam Shah dilantik sebagai Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong pada 25 April 1979.

Pada ketika ini jugalah Kebawah Duli Yang Teramat Mulia Tengku Mahkota Pahang telah memilih untuk melanjutkan pelajaran dalam bidang ketenteraan di Royal Military Academy Sandhurst, England (1979 - 1980). Di sinilah baginda berpeluang bergaul mesra dan berkenalan dengan bakal pemimpin dari seluruh dunia. Kebawah Duli Yang Teramat Mulia Tengku Mahkota Pahang telah ditauliahkan oleh Ratu British, Queen Elizabeth II sebagai Leftenan Muda pada tahun 1980. Baginda kemudiannya turut dilantik sebagai Pegawai Kehormat dalam Kor Kavalry Angkatan Tentera Darat Malaysia dengan menyandang pangkat Kapten.
 

Last modified: 

12/06/2019 - 09:41